Over mij en chakra’s

Namaste en welkom op allesverchakras.nl. In 2005 leerde ik in India een chakra meditatie en omdat het effect zo goed was heb ik hem sindsdien elke dag gedaan!

Op zich zijn de meeste meditatietechnieken op een bepaalde manier best simpel: gewoon uitvoeren wat er gevraagd wordt. Geeft het een goed effect? Zo ja, dan ga je ervan zelf mee door, toch? En zo nee, dan kun je verder zoeken naar een methode die wel bij je past.

Het is dan ook niet altijd essentieel om alle principes achter een meditatie techniek precies te begrijpen. Alleen ik vind het wel leuk om het juiste begrip achter meditaties te doorgronden en te delen.

En elke keer als ik iets over chakra’s las of hoorde spitste me oren zich uit, maar helaas geloofde ik het vaak niet helemaal. Iets voelde voor mij niet kloppend, niet in lijn met de Indiase spiritualiteit waar de chakra’s uiteindelijk vandaan komen.

In de zoektocht naar de oorspronkelijke kennis over de chakra’s kwam ik erachter dat bijna alle info die we hier in het Westen hebben uit de New Age komt. Dat vind ik jammer en daarom heb ik dit blog geschreven.

Ik heb zelf een aantal jaar in India gewoond en ben geboren in een spirituele commune. Vandaar dat de Indiase spiritualiteit voor mij een heel belangrijk onderdeel van het leven is geworden.

Op het blog vind je een paar banners en links naar websites die producten aanbieden die ik goed vind. Mocht je zelf iets willen promoten via dit blog kun je contact opnemen via: info@allesoverchakras.nl

Let wel op: voor mij moet het product of dienst passen bij deze website en authentiek zijn. Met het laatste wil ik zeggen dat ik geen links plaats naar producten of diensten waarvan ik vind dat ze misleidend kunnen zijn. Maar neem gerust contact op, deze website wordt momenteel door zo’n 200 mensen per maand bezocht, dus dat zijn toch zo’n 2000 unieke bezoekers per jaar.

Begin van dit blog

Toen in 2020 het coronavirus de wereld plat legde en ik ineens zonder werk kwam te zitten, besloot ik dit blog te beginnen. Ik wilde mij ergens verder in verdiepen en dit vind ik vooral leuk als de kennis ook gelijk gedeelt kan worden.

Ik begon met een tiental chakra boeken uit de bibliotheek maar het merendeel viel al snel af. Toen ik iets dieper in de geschiedenis van de chakra’s dook, werd het al snel duidelijk dat het merendeel van de informatie die rondgaat niet uit India komt……..

Is dat een probleem?

Nee en ja, het hangt ervan af hoe je ernaar kijkt en daar is iedereen geheel vrij is. Ik kijk er als volgt naar: Het is geen probleem in de zin dat kennis mag door evalueren. Kennis mag groeien, mensen mogen creatief zijn, iets nieuws verzinnen, intuïtie gebruiken etc.

Ik hou zelf van dynamische veranderingen, maar vind het ook juist heel belangrijk om bij een essentie te blijven. Tijdens mijn studietijd kwam ik zo op een spreuk die ik nog steeds diep in mijn hart draag: ‘Change is the essence of life, but the essence never changes’.

Alleen vind ik dat het wel duidelijk mag worden wat uit Indiase geschriften komt en wat van andere leraren afkomt. Als iets uit een oude traditie komt geven mensen het namelijk soms een voordeel van de twijfel. Dat de kennis door vele generaties is getest en nog wordt gebruikt is immers een reden om aan te nemen dat het werkt! Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de nieuwere methode niet kloppen. Ook veel nieuwere toepassingen van chakra’s hebben een enorme potentieel.

En in de Indiase traditie zijn er ook verschillende beschrijvingen te vinden van de chakra’s. Dit betekent dat ook daar vernieuwing plaatsvond. Deze autoriteit van vernieuwing in India werd echter wel vooral aan verlichte meesters gegeven. De woorden van deze leraren werden opgeschreven en zo kwamen er geschriften. Deze waren vaak bedoeld als een soort begeleide meditatie, een soort van visualisatie oefening. Ze waren echter voornamelijk voorschrijvend en niet altijd direct beschrijvend bedoeld.

In de huidige kennis over chakra’s krijg ik vaak het gevoel dat mensen alle informatie rondom chakra’s vaak als vaststaande beschrijvingen bestempelen, bijna als medische feiten.

Je vindt vaak teksten zoals: ‘er zijn zeven chakra’s’, ‘de wortelchakra staat voor overleving’ etc. Dit kan prima werken voor het effect omdat een sterk geloof in iets de verbeeldingskracht kan aanwakkeren. Anderzijds kan het ook tot dogmatisch denken leiden en onschuldige mensen van alles wijs maken.

Oorspronkelijke waren chakra’s punten in het lichaam waarin Godinnen en de elementen in werden geplaatst door visualisaties en mantra’s. Ze waren een inspiratie voor meditatie, devotie en het opwekken van de kundaliní energie.

Maar energiepunten zoals chakra’s bestonden ook in veel andere culturen en spirituele stromingen. Ik vind het dan ook helemaal niet verkeerd dat mensen hun eigen ‘twist’ aan de chakra’s geven. Alleen het klopt voor mij niet om te doen alsof alle chakra informatie daadwerkelijk uit India komt (wat wel gebeurt in veel boeken en op websites).

Dit kan namelijk flink misleidend zijn voor onschuldige mensen die opzoek zijn naar authentieke Indiase spiritualiteit. Zoals je in dit blog zult zien is veel afkomstig van de interpretaties en toevoegingen van Westerse pioneers en ‘influencers’ van de latere New Age beweging.

Doel van het blog

Op dit blog wil ik vooral niemand afvallen of belerend toespreken, maar ik probeer wel de informatie over chakra’s tot aan de bron te herleiden. Dit kan ertoe leiden dat mensen misschien teleurgesteld worden in bepaalde chakra informatie. Dat is niet mijn bedoeling.

Iedereen is voor mij vrij om te geloven wat je wilt en chakra meditaties en healings toe te passen in een lijn de bij je past. Transparantie, eerlijkheid en heldere communicatie zijn voor mij heel belangrijk en dat pas ik op dit blog dan ook zoveel mogelijk toe.

Het doel van dit blog is om de lezers aan te zetten om een vorm van chakra meditatie en healing te vinden die bij hun past. In praktijk betekent dit dat ik hoop dat je geïnspireerd raakt om bijvoorbeeld met een meditatie of andere cursus over chakra’s te beginnen. Of dat je als Yogaleraar diepgaande informatie vindt en die in je lessen verwerkt.

Misschien wil je wel één van de boeken uit de recensies gaan lezen ter verdieping van je kennis over chakra’s en spiritualiteit? Of Ayurvedische kruiden gebruiken die goed bij je lichaamstype passen. Wellicht wil je je verder verdiepen in de Vedische Astrologie uit India?

Als je wilt weten wat er op de blog allemaal te vinden is kun je het beste even dit overzichtsartikel lezen. De gemiddelde lezer doet er een kleine 10 minuten over en het bevat links naar bronnen en verdiepende artikelen op zowel dit blog als ook op andere websites.

Maar dit blog is voor mij vooral een hobby. Ik beoefen nu 15 jaar chakra meditaties en eerlijk gezegd heb ik mij er grotendeels van de tijd nooit in verdiept. De uitvoering geeft het resultaat en daar gaat het om. Alleen toen ik erachter kwam hoe moeilijk het was om de juiste bronnen achter chakra info te vinden begon ik mij er steeds meer in te verdiepen.

~ Veel plezier met het blog, ik je wens je inspiratie toe! ~

Change is the Essence of Life, but the Essence never Changes’

Sadananda