Van alles over chakra’s

Ik ben deze zomer met dit blog gestart en het is nog volop in ontwikkeling. Je kunt nu alvast een stuk of tien verdiepende artikelen meer allerlei info over chakra’s lezen. Hieronder vertel ik je over de inhoud van dit blog en kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven: er komen nog veel artikelen bij….

Mondialisering van chakra’s

Het is nu ruim een eeuw geleden dat de chakra’s in de Westerse wereld geïntroduceerd werden. Tijdens deze eeuw hebben theosofen, psychiaters, mystici, yogis, swamis, spirituele leraren en ook mensen uit de New Age en Yoga Lifestyle hun ‘eigen draai’ aan het gebruik van chakra’s gegeven.

Dit geeft veel rijkdom en variatie, maar ook onduidelijkheid en verwarring. Als je op chakra googled kom je stapels beweringen tegen over de link tussen chakra’s en gezondheid, emoties, gedrag, yoga, kundaliní en healings.

Waar komt kennis over chakra’s vandaan?

De rijkdom in chakra informatie is natuurlijk geweldig, maar vaak weet niemand meer van wie een bepaalde chakra meditatie of healing methode afkomt. Daarnaast komen veel beweringen over chakra’s oorspronkelijk niet uit India, maar zijn deze in de afgelopen eeuw creatief verzonnen of intuïtief de wereld ingezet.

Veel websites over chakra’s noemen allerlei theorieën over chakra’s en beweren dat deze uit India komen. In diverse diepgravende onderzoekjes voor dit blog kwam ik erachter dat dat helemaal niet zo is. Dit is natuurlijk geen probleem, want elke methode kan werken!

Zonder ergens een oordeel over te vellen, wil ik met deze website bijdragen aan een meer doorgrond gebruik van chakra’s. Dit doe ik doe ik door duidelijkheid te creëren waar alle ideeën over chakra’s eigenlijk vandaan komen. Op deze manier kan dit blog je helpen om je chakra meditatie of healing te harmoniseren met een traditie, leraar of andere inspiratiebron. 

Ik vind dit belangrijk want het vertrouwen in een leraar of in een traditie kan het effect van een meditatietechniek versterken. Hierom kan het behulpzaam zijn om te weten via wie de methode die je volgt de wereld is ingekomen.

Soms kom ik mensen tegen die eigenlijk gewoon lukraak op een chakra zijn gaan mediteren. In de oorspronkelijke traditie moest je eerst geïnitieerd worden om dit soort meditaties te doen. Dit idee van initiatie past misschien niet altijd zo duidelijk in de Westerse samenleving waar vaak alles vrij en voor iedereen toegankelijk lijkt te zijn. Toch had een initiatie een hele belangrijke functie. En misschien is deze functie wel gedeeltelijk te vervangen met een gegrond begrip?

Overzichtsartikel van dit blog over chakra’s

De oudste geschriften die de chakra’s noemen als ‘focuspunten voor meditatie’ zijn de zogenaamde Tantra’s uit de negende eeuw. In de loop der tijd zijn er in India en omstreken meerdere verschillende chakra systemen ontstaan. Elke stroming, geschrift en leraar heeft unieke woorden te delen over de chakra’s.

Als je wilt zien wat deze website je nu al te bieden heeft, dan kun je het beste dit overzichtsartikel lezen. Het bevat een korte en bondige samenvatting van alles wat je kunt vinden op dit blog. Je kunt er onder andere over het zeven chakra systeem lezen en waarom dit systeem nu zo bekend is geworden.

Er bestaan namelijk nog veel meer beschrijvingen van chakra’s in de originele teksten, met vaak andere aantallen en locaties voor de chakra’s. Het hele overzichtsartikel is in minder dan tien minuten te lezen en daarna kun je rustig bepalen waar je meer over zou willen weten. Het bevat namelijk veel links naar bronnen, verdiepende artikelen en boekrecensies.

Maar als je iets specifieks zoekt kun je ook gelijk naar verdiepende artikelen over onderstaande onderwerpen surfen:

Veel plezier

Sadananda

Aanmelding voor Nieuwsbrief. We sturen niet vaker dan één keer per maand en delen je email niet met derden.