Chakra Healing zelf doen met Kruiden

Chakra’s en Ayurveda

Veel websites over chakra healing geven informatie uit de New Age. Het gaat vaak over intuïtieve en energetische behandelingen met behulp van reiki, edelstenen, kruiden en kristallen1. Veel van dit soort chakra healings kun je door iemand laten doen maar sommige kun je ze ook prima zelf doen.

Maar hoe passen dit soort chakra healings in een Indiase geneeswijze zoals Ayurveda? Het begrip ‘chakra’ komt uit India. Ik vind het daarom boeiend en belangrijk om te kijken hoe dit soort ‘chakra healings’ in de Indiase tradities zouden passen.

Ayurveda betekent in het Sanskriet ‘wetenschap van het leven’. Het is een eeuwenoude leer die er op gericht is het lichaam en geest gezond te houden of te genezen met als doel verlichting te bereiken. Er wordt in Ayurveda onder andere gewerkt met geneeskrachtige kruiden, speciale diëten, stoombaden en massages. 

Ayurveda, chakra healing en het energetisch lichaam

Hoewel de oorspronkelijke Ayurvedische geschriften de chakra’s niet noemen wordt er wel gewerkt met het energetisch ofwel subtiele lichaam om het fysieke lichaam te helen.

De chakra’s maken onderdeel uit van dit subtiele lichaam in de Tantra en Yoga geschriften. Hoewel Ayurveda de chakra’s dus van oorspronkelijk niet noemt, maakt deze oude geneeskunde wel gebruik van gelijksoortige concepten van het subtiele lichaam.

In de praktijk werd in India voor heling van het energetische lichaam meer een beroep gedaan op Jyotish, oftewel de Vedische Astrologie. Astrologen kunnen in een horoscoop zien welke mantra’s, edelstenen, meditaties, acties, kruiden, donaties, diëten en kleuren bepaalde energetische stromen kunnen harmoniseren. Dit worden ook wel upāyas, oftewel Vedische remedies genoemd. Jyotish is een vedanga, oftewel een wetenschap die kan helpen om te leven volgens het juiste begrip van de Veda’s en andere geschriften.

Chakras in Ayurveda, Tantra, Jyotish Astrologie en Yoga?

Ayurveda wordt ook wel een upaveda (toegepaste Vedische wetenschap) genoemd. Tantra, waar de chakra’s als eerste werden beschreven, was een spirituele stroming die pas vele jaren na de Vedische periode opkwam. DE bloei periode van tantra was rondom de middeleeuwen en had een grote invloed op de spiritualiteit en religie van geheel India (zie Tantra Illuminated).

In al deze verschillende spirituele stromingen uit India worden van oudsher afwijkende beschrijvingen van het subtiele lichaam gebruikt. Toch overlappen ook veel van deze beschrijvingen doordat dezelfde woorden en energiekanalen gebruikt worden2.

In Ayurveda worden bijvoorbeeld wel de zogenaamde 107 Marmapunten gebruikt. Deze liggen op plekken waar veel zenuwen, gewrichten, spieren en zenuwen bij elkaar komen. In Tantra en Yoga geschriften worden chakra’s ook wel beschreven als knooppunten van levensenergie (of nadi’s, de kanalen van levensenergie).

Het viel de eerste Westerlingen die in contact kwamen met de chakra’s ook meteen op dat er op de locaties van de chakra’s veel zenuwen en klieren bij elkaar komen3.

Een link tussen Ayurveda en chakra’s is zo dan ook makkelijk gelegd. Hedendaagse Ayurveda deskundigen tonen tegenwoordig hierom regelmatig interesse in bijvoorbeeld de combinatie van chakra’s en geneeskrachtige kruiden4.

Ayurveda, chakra’s en healing

Allerlei kruiden die op je chakra's kunnen werken

Voordat we een diepere blik werpen op hoe kruiden kunnen helpen met chakra healings, kijken we eerst hoe zowel kruiden als chakra meditaties het energetisch lichaam beïnvloeden. Ook duiken we kort de Ayurveda in om het ABC van deze geneeswijze te doorgronden. Ben jij al bekend met Ayurveda en de rol van chakra’s in het subtiele lichaam? Scroll dan direct door naar de paragraaf over chakra healing met kruiden.

Een krachtig punt van Ayurveda is dat het advies op een individuale lichaamsconstituties afstemt. Voordat je je in Ayurvedische kruiden verdiept is het belangrijk dat je op z’n minst een klein beetje weet hoe Ayurveda deze lichaamsconstituties toepast. Hierom leg ik ook beknopt uit hoe je door middel van online testen en/of consulten inzicht kan krijgen in je eigen constitutie. 

Chakra Healing met Ayurvedische Kruiden

Doordat chakra’s een rol spelen in het subtiele lichaam kunnen chakra healing, opening of balancing technieken prima in de Ayurvedische geneeskunde geïntegreerd worden. Het is dan natuurlijk wel van belang dat deze technieken in harmonie zijn met de context van de Ayurvedische traditie.

In de vele stromingen die India rijk is verschillen de beschrijvingen van het energetisch lichaam. In de Tantrische beschrijvingen van het energetisch of subtiele lichaam liggen de chakra’s op knooppunten van de nadi’s (kanalen van prana oftwel levensenergie). Dit laat het potentieel zien om door de chakra’s de stroom van deze pranische levensenergie te beïnvloeden.

Kruiden worden in Ayurveda ook gebruikt om de stroom van prana te beïnvloeden. Sommige kruiden zoals Brahmi, Tulsi en Hibiscus worden ook wel gebruikt als hulpmiddel voor meditatie en andere spirituele oefeningen5.

Op deze manier kunnen kruiden dus ook worden ingezet voor healing en doorstroom van prana in chakra’s. En het grote voordeel is dat je deze vorm van chakra healing makkelijk zelf kan doen: thuis is een vertrouwde omgeving.

De meeste kruiden die ik hieronder noem zijn ook huis-tuin-en keukenkruiden. Uiteraard worden er vanuit oeroude tradities ook bewustzijnsverruimende kruiden en middelen gebruikt. In de Vedische tijd werd er in India veel soma gedronken, een drank door ook deze bewustzijnverruimende effecten zou hebben.

Vele sjamanistische culturen gebruikten deze middelen die tegenwoordig ook in smartshops te koop zijn. Er heerst geen twijfel dat deze middelen het energetische lichaam beïnvloeden en zo ook de chakra’s. Het is wel heel belangrijk om een betrouwbare smartshop te kiezen en je goed te laten informeren over de juiste setting voordat je hieraan begint.

In de verbinding tussen kruiden en chakra’s wordt vaak de fysieke anatomie aan het subtiele lichaam gelijkgesteld. Vanuit mijn kennis van de werking van de hieronder genoemde kruiden kan ik zien dat de organen en (Ayurvedische) lichaamsfuncties waarvoor deze kruiden werkzaam zijn dan ook in de buurt van de betreffende chakra’s liggen.

Het is wel van belang om te beseffen dat de chakra’s oorspronkelijk werden gebruikt in devotionele visualisatie technieken om de kundaliní energie op te wekken of te begeleiden. Het doel van deze oefening was en is Zelf-realisatie.

Alhoewel de geschriften wel duidelijk chakra meditaties met gezondheidsvoordelen in verband brengen ligt de nadruk hier toch niet echt op. De combinaties van kruiden en chakra’s zijn dan ook creatief gevonden en best plausibel te noemen.

Het blijft echter de vraag of de oorspronkelijke intentie van het idee van chakra’s zich op deze manier in het fysieke lichaam laat plaatsen. In deze lijn is het dan ook de vraag of de werking van kruiden werkelijk aansluit bij de oorspronkelijke chakra meditaties of dat het begrip ‘chakra’ hier misschien op een helemaal andere manier wordt gebruikt in vergelijking met de oorspronkelijke bedoelingen.

De juiste combinatie van kruiden en chakra’s?

Het is jammer genoeg niet makkelijk de juiste kruiden en chakra combinatie te vinden. Als je “chakra healing with herbs” googled kom je tal van websites tegen die allemaal andere kruiden aanbevelen. Ik vind het jammer dat deze websites vaak geen bronnen vermelden. Op deze manier kan iedereen iets posten, maar is het ook geloofwaardig?

Ik had mijn twijfels en ben een meerdere websites afgegaan en heb gekeken welke kruiden met welke chakra’s in verband worden gebracht, onder andere: gaia.com, naturalchakrahealing.org, lonerwolf.com en sanatanayoga.com)). Ik kwam zo op een flinke lijst uit, maar ik geloofde het niet allemaal.

Daarom ben ik wat dieper de Ayurveda ingedoken om te zien wat Ayurveda deskundige over chakra’s en kruiden te zeggen hebben. Hieronder deel ik mijn bevindingen. De kruiden van de vijf websites die ook in harmonie zijn met verschillende Ayurveda boeken en websites heb ik opgenomen in de tabel ‘chakra healing met kruiden’.

Ayurveda en Kruidenboek

Twee vooraanstaande Ayurveda wetenschappers – Dr. Vasant Lad6 en Dr. David Frawley7 – maken in hun boek ‘Ayurveda en Kruiden’ (Engels: The Yoga of Herbs) een indeling over welke kruiden op de chakra’s werken. Hoewel ook zij geen bronnen vermelden, hebben deze auteurs in mijn ogen een autoriteit vanwege hun brede ervaring met Ayurveda en Yoga.

Wil je iets meer een studie maken van de Ayurvedische kruidenleer? Dan is dit boek zeker aan te raden. De bovengenoemde auteurs leggen hierin de basis van de Ayurvedische leer uit. Ze doen dit een heel stuk uitgebreider dan in dit artikel, maar het blijft wel heel helder en ‘to the point’. Verder presenteren ze per kruid alle geneeskrachtige eigenschappen. Het leuke van dit boek is dat niet alleen Ayurvedische kruiden maar ook Westerse kruiden worden uitgelegd in de context van Ayurveda.

Voordat we kijken welke kruiden bij welke chakra’s passen is het goed eerst even een stukje basiskennis Ayurveda door te nemen. Het is essentieel om iets te begrijpen van Ayurveda voordat je je chakra’s met deze kruiden in balans gaat brengen. Verkeerd gebruik van deze kruiden kan namelijk ook averechts werken voor de balans in lichaam en geest.

Ayurvedische constituties

Voordat je Ayurvedische kruiden neemt zou je eigenlijk altijd eerst je constitutie moeten weten. In het kort bestaan er in Ayurveda drie type lichaamsconstituties, ook wel ‘de dosha’s’ genoemd: vata, pitta en kapha. Deze zijn gebaseerd op de vijf elementen waar ons lichaam en de wereld uit opgemaakt zijn: ether, lucht, vuur, water en aarde.

Het vata lichaamstype bestaat uit lucht en ether. Het pitta type uit vuur en water en het kapha type uit aarde en water. Voor elk lichaamstype geldt een ander dieet, leefstijl en kruiden advies.

In de praktijk vallen de meeste mensen onder een combinatie van deze lichaamstypen. Zo kun je dus bijvoorbeeld een uitslag hebben waarbij je 20% kapha, 30% pitta en 50% vata hebt. Dit houdt in dat je er vooral op moet letten dat je vata niet uit balans gaat en en ook een oogje houdt dat je pitta in orde blijft.

Om vata laag te houden dien je niet teveel droge, bittere, rauwe, pittige of koude gerechten te eten. Om je pitta op goed niveau te houden moet je een beetje oppassen met te pittig eten en verhittende leefomstandigheden (zoals warm klimaat of teveel zon).  Voor meer details over hoe je de dosha’s in balans kunt houden kun je online diverse websites raadplegen8. De eerste stap is om een eenvoudige online Ayurveda test te doen, ik leg hieronder uit welke opties er online bestaan. Daarna gaan we het over kruiden, chakra’s en lichaamstypen hebben. 

Ayurvedische testen

Er bestaan online testen waarbij je door middel van een vragenlijst een idee kan krijgen van je huidige balans van je dosha’s. Dit geeft een redelijk idee over welke kruiden goed voor je zijn en met welke je zou moeten oppassen. Zolang je lichaam geheel in balans is, is dit voldoende.

Echter, vooral als je regelmatig ziek bent of langdurige kwaaltjes hebt is het ook van belang dat je je geboorte constitutie weet. Wanneer je geboorte-dosha’s voor langere periode uit balans zijn wordt je ziek. Door je huidige constitutie te vergelijken met je geboorte constitutie kun je kijken welke dosha’s uit balans zijn en geharmoniseerd zouden moeten worden.

Op basis hiervan kun je dan een specifieke leefstijl, dieet en kruiden toepassen. Om je geboorte constitutie vast te stellen kun je een Ayurvedisch arts (Vaidya) bezoeken.

Als dit net een stap teveel is voor je kun je ook een Ayurvedisch Astroloog benaderen. In een geboortehoroscoop kan men namelijk vaststellen wat voor lichaamstype je had bij je geboorte. Dit is ook online mogelijk, terwijl de meeste Ayurvedische artsen je toch echt willen ontmoeten om je lichaamstype vast te stellen. Ze nemen namelijk je pols-hartslag op, kijken op je tong, en doen soms nog verder lichamelijk onderzoek.

Als je dit allemaal te veel vindt kun je – zolang je de kruiden met mate gebruikt – dus ook prima uit de voeten met een online Ayurveda test. Het is wel belangrijk om je er op z’n minst een beetje in te verdiepen want anders gebruik je kruiden om chakra’s te healen die je lichaam juist verder uit balans brengen.

Zelf Chakra Healing doen met geneeskrachtige kruiden

In de tabel hieronder zie welke kruiden op de verschillende chakra’s werken. Onder de tabel vind je meer info over de kruiden en welke bij het beste bij jouw lichaamstype passen. Op deze manier kun je deze chakra healing technieken zelf ook toepassen in harmonie met de Ayurvedische traditie. Veel kruiden ken je ongetwijfeld al uit de keuken.

Ik noem hier niet zozeer de heilzame eigenschappen omdat dit artikel dan te lang zou worden en ik het ook graag bij het onderwerp van deze website houden. Bovendien kun je per kruid makkelijk zelf een ‘google search’ doen of het bovengenoemde kruidenboek raadplegen. De onderstaande info is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat je de kruiden kan gebruiken in harmonie met de leer van de Ayurvedische lichaamstypen. 

Als een kruid niet goed past bij jouw lichaamsconstitutie maar je het wel graag wilt nemen, dan kun je altijd compenserende voedingsstoffen toevoegen. Bijvoorbeeld als je al een hoge pitta hebt is het niet aan te raden veel zwarte peper of komijn te gebruiken. Mocht je deze kruiden toch willen gebruiken, dan kun bijvoorbeeld kokosmelk toevoegen. Kokosmelk verlaagd pitta, verhoogd kapha en is verkoelend volgens Ayurveda.

Op deze manier worden de pitta verhogend eigenschappen van zwarte peper gecompenseerd terwijl de andere (geneeskrachtige) eigenschappen nog gewoon doorwerken. Op soortgelijke manier kun je kruiden ook mixen. Het wordt dan wel steeds meer een studie waarbij een goed kruidenboek zoals hierboven genoemd noodzakelijk is.

Voor de inname en bereiding van alle kruiden kunnen unieke instructies gelden. Deze zijn vaak afgestemd op zowel de individuele constitutie als ook op de reden waarom ze worden voorgeschreven. Meestal kunnen de kruiden geen kwaad zolang we ze met mate in te nemen, bijvoorbeeld één theelepeltje per dag. Dit kan al wel voldoende zijn voor een energetisch effect. 

Over het algemeen kun je de kruiden goed mixen en innemen met een beetje ghee of honing. In de theorie van Ayurvedische verbeteren honing en ghee de opname in het lichaam. Als de kruiden worden gebruikt om thee van te trekken zoals bijvoorbeeld Hibiscus en Beredruif, dan kun je de honing toevoegen als de thee een beetje is afgekoeld (honing mixen in te hete dranken is niet goed volgens Ayurveda). 

Zolang je geen deskundige individuele begeleiding hebt, raad ik hoge doseringen af. Als je reguliere medicatie neemt kun je altijd beter even nagaan bij een specialist of de kruiden de medicatie niet tegenwerken (alhoewel kleine hoeveelheden zelden een probleem zijn). 

De kruiden zijn doorgelinkt naar een van de betere online winkels voor biologische en goede kwaliteit Ayurvedische kruiden. Dat is makkelijk voor als je gelijk actie wilt ondernemen. Misschien ken je deze online winkel nog niet. Ze zijn namelijk nog niet zo lang geleden begonnen: www.pranayur.nl. En waar Pranayur de kruiden niet aanbiedt heb ik een andere willekeurige online winkel gelinkt zodat je in ieder geval een beeld krijgt om wat voor kruiden het gaat. Ik heb natuurlijk wel een goed product proberen te vinden voor je.

Chakra Geneeskrachtige kruiden
1ste chakra: ook wel wortelchakra of Mūlādhāra (in de bekkenbodem) Ashwagandha (vata), Haritaki (vata), Bibhitaki (kapha), Shatavari (pitta).
2de chakra: Svādhiṣṭhāna (net voor het schaambeen) Koriander, Hibiscus, Venkelzaad en Beredruif.
3de chakra: Maṇipūra (achter de navel) Zwarte peper, Komijn en Canadese Geelwortel.
4de chakra: Anāhata chakra: (hartchakra) Kardemon en Saffraan.
5de chakra: Viśuddhi chakra (midden in de keel) Ajwan, Kruidnagel en Zoethout.
6de chakra: Ājñā chakra (tussenin en achter de wenkbrauwen) Basilicum, Sandelhout en Glidkruid.
7de chakra: Sahasrāra chakra (op de kruin van het hoofd) Valeriaan, Nootmuskaat, Gotu-Kola, Brahmi en Kalmoes
Chakra’s en healing: geneeskrachtige kruiden

Kruiden voor de eerste chakra en healing (wortelchakra)

Ashwagandha is een bekend kruid vanwege het ‘verjongende effect’. Het creëert rust alsof je een warme deken om je heen slaat. Ashwagandha is vooral aan te raden als je van nature een hoge vata hebt of als je vata uit balans is. Het kruid is af te raden als je je vaak moe en sloom voelt. Het kan dan zijn dat je een ophoping van ama hebt (ama zijn gifstoffen in Ayurveda). In zo’n geval is niet een middel voor verjonging maar juist een reinigingskuur of kruid aan te raden9.

Terwijl Ashwagandha veel voor mannen wordt voorgeschreven is Shatavari een verjongings kruid dat populair is onder vrouwen. Het verlaagd vata en pitta, en blijkt een gunstige werking te hebben op de vrouwelijke geslachtsorganen (waar ashwagandha goed zou werken voor de mannelijke geslachtsorganen).

Haritaki voor de wortelchakra
Haritaki voor healing van de eerste chakra.

Een kruid dat helpt bij de verwijdering van ama en ook goed is voor de eerste chakra heet Haritaki. Dit kruid werkt balancerend voor vata en wakkert het agni (spijsverteringsvuur) dus pitta aan. Als je een hoge pitta hebt kun je dit kruid beter niet teveel nemen. Het kan licht laxerend werken en bevat vitamine C. 

Een andere kruid voor mensen met een hoge kapha dat op de wortelchakra werkt is Bibhitaki. Dit kruid helpt kapha en pitta in balans te brengen. Het kan een redelijk sterk laxerende werking hebben dus je kan beter wel een beetje oppassen (-;). 

De twee hierboven genoemde kruiden worden ook wel gemengd in een formule ‘triphala‘ genoemd. Dit betekent drie vruchten (deze kruiden zijn inderdaad gedroogde vruchten). Dit middel wordt veel gebruikt als laxeermiddel en om de vertering te stabiliseren. 

Kruiden voor de tweede chakra en healing

Hibiscus voor eerste en tweede chakra
Hibiscusbloem voor de eerste twee chakra’s

Hibiscus kan worden gebruikt door mensen met een hoge pitta of kapha en met mate door mensen met hoge vata. Het kan helpen met de afvoer van afvoer van ama (afvalstoffen) in de darmen. Op dieper niveau kan het de concentratie en devotie in spirituele oefeningen bevorderen. 

Hibiscus is heerlijk als thee, je kunt de gedroogde bloem bladeren koken en ook mengen met bijvoorbeeld een beetje zwarte peper en een kleine portie geelwortel (kurkuma) en wat honing toevoegen. Dit is echt een super lekkere combinatie. Je kunt hibiscusthee ook af laten koelen en als een ijsthee gebruiken als zomerdrankje. 

Ook Beredruif thee kan de tweede chakra helpen. Het verhoogt voornamelijk pitta (dus is goed voor mensen met een lage pitta en een lage kapha). Werkzame heilzame stoffen zijn onder andere flavonen, organische zuren en looistoffen. Ook Koriander kan goed helpen om pitta in balans te brengen. 

Venkelzaad is een goed kruid voor alle lichaamstypen. Het is goed te combineren met koriander (zie beneden). Venkelzaad versterkt agni terwijl het als geheel verkoelend werkt op het energetisch lichaam. Je kunt er thee van trekken, door het eten mengen of direct op de zaadjes kauwen. 

Kruiden voor derde chakra en healing (zonnevlecht)

Kurkuma werkt helend voor derde chakra
Geelwortel (Kurkuma).

Kurkuma (geelwortel) wordt heel veel geprezen tegenwoordig vanwege allerlei gezondheidsvoordelen. Het kan goed op de derde chakra werken. Ook in Ayurveda is het kruid al eeuwen lang in gebruik. Het is echter wel goed te weten dat het bij overmatig gebruik pitta en vata verhogend kan zijn.

Het is dus een ideaal kruid voor mensen met een hoge kapha. Ook als je een hoge vata of pitta hebt kun je het prima nemen, maar met mate. Het heeft een bittere smaak en wordt daarom vaak slechts met mate door het eten gemengd.

Je kunt Kurkuma ook nemen in een ‘Golden Milk‘. Dit drankje bestaat uit verwarmde melk aangemengd met Kurkuma (en een paar andere kruiden). Als je geen koemelk drinkt is het ook heerlijk met rijstmelk of amandelmelk, en altijd goed met een beetje honing. De opname van kurkuma in de darm blijkt te verbeteren door een klein beetje Zwarte Peper toe te voegen. Bij de Golden Milk is deze peper er al in gemixt en bij deze capsules ook.

Komijnzaad (zwart) voor de zonnevlecht chakra
Komijnzaad voor de derde chakra.

Ook Komijnzaad wordt steeds meer geprezen in het Westen. In Ayurveda speelt het ook een belangrijke rol. Het werkt verhogend voor pitta en helpt zou helpen agni (het spijsverteringsvuur) aan te wakkeren.

Zwarte Peper werkt pitta verhogend en is een goed kruid om ama te verdrijven. Voor allebei betekent het dat je ze met mate moeten nemen als een hoge vata of pitta hebt. Al deze kruiden voor de derde chakra kun je ook prima door het eten heen mengen om smaak toe te voegen.

Een andere Ayurvedische behandeling rondom dit chakra wordt Chakra Nabhi Nasti genoemd. Het is gebaseerd op de zogenaamde marma energiepunten uit de Ayurveda. Dit zijn punten waar veel lichaamsweefsels (zoals spieren, botten, zenuwen, nadi’s etc) elkaar ontmoeten10. Het punt bij de navel heet nabhi en kan gebruikt worden om het spijsverteringsvuur te harmoniseren.

Met wat nat deeg maakt men een vorm van een kommetje op deze nabhi en dan giet de behandelaar er verwarmde ghee op. Deze behandeling wordt aangeraden voor mensen met constipatie, gasvorming, Irritable Bowel Syndrome en andere klachten rondom het abdomen11.

Kruiden voor vierde chakra en healing (hartchakra)

Kardamom voor healing van de hart chakra
Kardamom voor hartchakra.

Kardemom is goed te gebruiken voor alle drie de dosha’s. Alleen mensen met een hoge pitta kunnen het beste maat houden met dit kruid. Lotuszaad kan ook op de hartchakra werken. Het is heel lekker in gepofte vorm. Dit zaad is alleen niet heel makkelijk te krijgen in Nederland. Het zou ook wel als een kalmerend middel gebruikt worden en is goed om kapha en pitta in balans te brengen (het is neutraal voor vata)12.

Safraan om de hart chakra te healen
Safraan voor de hartchakra.

Saffraan is rustgevend en is prima in te nemen voor alle drie de lichaamstypes. Je kunt het ook door de rijst heen mixen of in warm water oplossen/laten weken en drinken. Saffraan zou ook goed werken om het hart te openen en meer liefde te uiten13. Het is behoorlijk duur: je betaald zo €7 per gram. Maar de bedoeling is ook dat je er maar een heel klein mespuntjes van neemt (of 2-4 sliertjes). Het kan namelijk ook bedwelmend werken: wel heerlijk dus voor het slapen gaan. Grote hoeveelheden worden dan ook afgeraden.

Kruiden voor vijfde chakra en healing (keelchakra)

Ajwan is een heerlijk kruid dat betreft smaak vergelijkbaar is met tyme. Het is pitta verhogend en verlagend voor kapha en vata. Ook zou het ama kunnen afvoeren. Het is niet makkelijk online te vinden maar Indiase winkeltjes hebben het vaak wel.

Kruidnagel is goed in te nemen voor alle lichaamstypen en werkt voor de keelchakra. Alleen als je een hoge pitta hebt, kun je het het beste slechts met mate gebruiken. Kruidnagel zou ook helpen om de mind alert te houden tijdens meditaties14.

Kruidnagel helend voor de keel chakra
Kruidnagel voor de keelchakra.

Zoethout is verlagend voor vata en pitta. Het blijkt goed te zijn om een teveel van kapha af te voeren maar kan bij langdurig gebruik kapha juist weer verhogen. Op het energetisch lichaam zou het rustgevend kunnen werken en helpen met een gevoel van tevredenheid15. Voor mensen met een hoge bloeddruk is zoethout af te raden omdat het bloeddruk verhogend kan werken.

Zoethout helend voor de keel chakra
Zoethout voor de keelchakra.

Kruiden voor healing van zesde chakra (derde oog chakra)

Glidkruid (ook wel bekend als Scutellaria) vermindert pitta en kapha en kan bij overmatig gebruik vata verhogend werken. Het zou rustgevend kunnen werken voor het bewustzijn. Sandelhout is een houtsoort dat niet als kruid gebruikt wordt maar als etherische olie en wierook. Ook wordt het vanwege het verkoelende en spiritualiserend effect vaak als een smeersel op het voorhoofd bij het derde oog toegediend. Het werkt zeer verkoelend op het energetisch lichaam. 

Tulsi (een Indiase variant van Basilicum) kan op de derde oog chakra werken. Het is een heilig kruid dat meestal als thee gedronken wordt. De plant is diep verweven met het Hindoeïsme. Er bestaan legendes dat Krishna met Tulsi trouwde. De plant heeft een spiritueel reinigende werking op de atmosfeer en is dan ook vaak te vinden in huizen en tuinen van mensen die verbonden zijn met het Hindoeïsme. Het verwijdert vata uit de dikke darm en kapha uit de longen. 

Tulsi helend voor de derde oog chakra
Tulsi voor de derde oog chakra.

Tulsi bevordert ook de doorstroom van prana in het energetisch lichaam. Verder zou Tulsi helpen om liefde en devotie te ontwikkelen. Het wordt veelal als algemeen weerstandverhogend beschouwd. Tulsi is te gebruiken voor alle lichaamstypen, alleen mensen met een hoge pitta zouden het niet overmatig moeten gebruiken.  

Kruiden voor healing van de zevende chakra (kroonchakra)

Brahmi kan op de kroonchakra werken. Het staat bekend als een kruid voor de yogi’s. De plant groeit veel in de Himalaya en yogi’s gebruiken het sinds oudsher voor meditatie. In de Ayurveda wordt het verbonden met intelligentie, geheugen, concentratie etc. Het is te gebruiken voor alle lichaamstypen. Dit kruid remt vata en is verjongend voor pitta. 

Brahmi Kruid helend voor de kroon chakra
Brahmi voor de kroonchakra.

Valeriaan is bekend in het Westen als slaapmiddel. Het wordt veel gebruikt om vata te verdrijven. Het werkt rustgevend op het energetisch lichaam, maar tegelijkertijd kan het je slaperig maken dus voor meditatie kun je beter niet teveel innemen. Het is een goed kruid voor alle lichaamstypen en kan bij overmatig gebruik pitta verhogend werken. Het wordt soms wel aanbevolen in combinatie met Kalmoes. 

Met Kalmoes moet je zeker oppassen. Er kan namelijk een stof in zitten die kankerverwekkend is en daarom bestaat er in Amerika zelfs een verbod op deze plant. In preparaten in Europa zou deze chemische stof verwijderd zijn. Het staat ook bekend als zwanenbrood.

Kalmoes werkt verhogend voor pitta en verlagend voor vata en kapha. Samen met brahmi staat het in Ayurveda bekend als stimulerend voor voor bewustzijn en mentale functies. Tevens zou het kruid helpen om seksuele energie te transformeren en zo de kundalini te voeden16. Het werkt dus goed voor de doorstroom van prana in het energetisch lichaam en kan meditatie op chakra’s bevorderen. 

Kalmoes helend voor de kroonchakra
Kalmoes voor de kroonchakra.

Ayurveda en chakra healings

In het boek ‘Ayurveda en Kruiden’ staat ook dat er in Ayurveda een methode bestaat waarbij bepaalde energiepunten worden verhit. Dit wordt in het Sanskriet ‘Agni Karma’ genoemd. Agni betekent vuur of spijsverteringsvuur en Karma betekent handeling of actie. In deze behandeling legt men meestal licht verwarmde metalen objecten op energiepunten17

In hetzelfde boek worden ook voorbeelden gegeven over hoe edelstenen en kristallen helend kunnen werken op chakra’s. Dit valt meer onder de Vedische Astrologie. Hoe deze astrologie met edelstenen en chakra’s kan werken kun je hier lezen.

In andere gevallen kan er voor gekozen worden om verwarmde kruiden op de chakra’s te plaatsen. De kruiden worden verwarmd en dan in een katoenen zakje op de chakra’s geplaatst of als een sigaret een paar centimeter boven de energiepunten verbrandt. Met name de kruiden Kalmoes en Kurkuma staan bekend voor hun reinigende werking voor het energetisch lichaam17

Chakra Healing en oorspronkelijke meditaties

Er is voor mij geen twijfel dat de bovengenoemde kruiden effecten hebben op de gezondheid, het subtiele lichaam en zo mogelijk ook indirect de chakra’s. We zien hier weer dat alles met elkaar verbonden is.

Toch wil ik graag een kritische kanttekening plaatsen. De beschrijvingen van het subtiele lichaam en de chakra’s waren in de oorspronkelijke Tantrische en Yoga geschriften bedoeld als visualisatie oefeningen en niet direct voor healing (zie elders op dit blog). Kruiden worden in de Indiase geschriften over chakra’s dan ook niet genoemd.

De oorspronkelijke meditaties en visualisaties (met mantra’s, yantra’s, godinnen etc.) waren bedoeld om door de kracht van de verbeelding de kundalini in het subtiele lichaam aan te wakkeren. De chakra’s werden niet voor niks in het midden van het lichaam op de sushumna nadi geplaatst (het centrale kanaal van bekkenbodem tot aan de kruin).

De hele bedoeling van de chakra meditaties was om de kundalini door deze nadi heen te leiden. Het was dus het doel om de aandacht van de geest door verbeelding naar binnen te begeleiden, en de energie door het centrale kanaal te laten stromen.

Met andere woorden, we worden gevraagd om onze aandacht (concentratie) naar een subtieler niveau te begeleiden en daarmee onze stroom van levensenergie te centraliseren. Hierdoor kan er een bewustzijn ervaring optreden die ook in het fysieke lichaam een rol kan gaan spelen (en de gezondheid zou kunnen bevorderen).

Dit betekent dat het om een beweging van subtiel naar groffer niveau gaat (van het subtiele naar fysieke lichaam). Door het gebruik van kruiden keren we deze beweging om, van het fysieke lichaam naar subtiele lichaam. Hier is niks mis mee, maar het is natuurlijk niet zo dat je de kruiden neemt en je dan gelijk je doel hebt bereikt.

Ik zou dan ook zeggen: gebruik de kruiden als ondersteunend voor je meditatie op chakra’s. Alleen dan kunnen kruiden je ook daadwerkelijk helpen om verder te komen in je spirituele groei en helend werken op het energetisch lichaam. 

Ben jij al bekend met een chakra meditatie techniek? Zo ja? Dan kun je de kruiden zo toepassen. Als je nog niet bekend bent met chakra meditatie technieken kun je op dit blog ook meer lezen over meditatie cursussen, info opvragen of je gelijk aanmelden.

Geniet van de kruiden en de meditaties (-; 

Verder lezen?

Bronnen, links naar websites en boekrecensies met webshop vergelijkingen:
 1. https://www.crystalenergyhealer.nl/en/crystal-chakra-healing/, https://namastecafe.nl/wellbeing/chakra-healing/, https://mathijsvanderbeek.nl/kennisbank/spirituele-begrippen/chakra-healing/[]
 2. https://www.gersonayurveda.com/giam-blog/2019/1/6/ayurveda-and-the-chakras-by-scott-gerson-md-mphil-ayurveda-phd-ayurveda[]
 3. Zie boekrecensies van The Serpent Power en De Chakra’s[]
 4. Dr. Vasant Lad en Dr. David Frawley ‘Ayurveda en Kruiden’ (Engels: The Yoga of Herbs[]
 5. https://yogainternational.com/article/view/4-ayurvedic-herbs-for-meditative-focus, http://www.branoliachemicals.com/ayurvedic-herbs-that-are-beneficial-for-yoga-and-meditation[]
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Vasant_Lad[]
 7. https://en.wikipedia.org/wiki/David_Frawley[]
 8. bijvoorbeeld: https://delightyoga.com/nl/blog/ayurveda of https://www.ayurveda.nl/content/ayurveda-en-gezondheid/ayurveda-tips/voedingstips-voor-uw-dosha-type/[]
 9. https://paavaniayurveda.com/blogs/the-ayurvedic-lifestyle/health-beauty-benefits-ashwagandha[]
 10. https://nl.wikipedia.org/wiki/Marmapunten[]
 11. https://www.ayurvedasanctuary.net/treatment-chakra-basti.html[]
 12. https://www.easyayurveda.com/2015/03/11/lotus-benefits-side-effects-research/[]
 13. https://svasthaayurveda.com/the-incredible-health-benefits-of-saffron/[]
 14. https://svasthaayurveda.com/the-powerful-healing-properties-of-clove/[]
 15. Dr. Vasant Lad en Dr. David Frawley ‘Ayurveda en Kruiden’ (Engels: The Yoga of Herbs[]
 16. Dr. Vasant Lad en Dr. David Frawley ‘Ayurveda en Kruiden[]
 17. Dr. Vasant Lad en Dr. David Frawley ‘Ayurveda en Kruiden’ (Engels: The Yoga of Herbs[][]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *