spirituele waterfles

Water in Indiase spiritualiteit

Diepe inzichten en wijsheden uit de Indiase spiritualiteit gaven de inspiratie voor de creatie van de Devi waterflessen. Lees in dit artikel een samenvatting van hoe water als één van de vijf elementen in de Indiase spiritualiteit verankerd is en onze gezondheid en welzijn beïnvloed.  

Bezoek www.deviwater.eu voor meer info over de Devi Waterflessen

Water als één van de vijf elementen 

Water is essentieel voor het leven op aarde. Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water en ook in zowel het planten – als het dierenrijk kan niks bestaan zonder water. Deze feiten zijn oude culturen nooit ontgaan. In Indiase religies en spirituele stromingen is water altijd als één van de belangrijke elementen gezien. 

Dit geldt zowel voor de oude Vedische culturen als het hedendaags Hindoeïsme, maar ook voor alle andere Indiase religies. Zo kent men in het Jaïnisme ook voor water een ziel toe en wordt er in het water rondom de Gouden tempel in het Sikhisme met veel devotie en referentie gebaden. In de middeleeuwse Tantra wordt het water element ook uitvoerig geïntegreerd in de spirituele oefeningen zoals chakra meditaties die gesynchroniseerd worden met de vijf elementen.

In de oude geschriften die de creatie uitleggen wordt gesproken over vijf elementen: aarde, water, vuur, wind (lucht) en ether. De vijf elementen worden in het Sanskriet ook wel pañca-mahā-bhūta genoemd, dit betekent de ‘vijf grote elementen’. Al deze elementen spelen een belangrijke rol in de creatie en in ons dagelijks leven.

Het is belangrijk te beseffen dat deze elementen niet per sé van elkaar te onderscheiden zijn. Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water maar ziet er toch echts anders uit dan een plas water. Verschillende elementen maken gebruik van de ruimte en zijn als het ware met elkaar versmolten en zien er daardoor allemaal anders uit. 

Water en Ayurveda

De vijf elementen worden dan ook gebruikt om zowel de balans als de disbalans in ons menselijk lichaam en de verdere natuur aan te duiden. Zo maakt de Ayurvedische geneeskunde gebruik van de drie doṣa: vāta, pitta, kapha, die ook weer op deze vijf elementen teruggrijpen:

Water en de Ayurvedische doshas

De Ayurvedische geneeskunde is erop gebaseerd om de balans tussen deze elementen te herstellen waarna deze op een harmonieuze wijze kunnen samenwerken. Ook andere geschriften uit India besteden veel aandacht aan het herstellen van de balans in de elementen. 

De vijf elementen en yoga

Één van de geschriften die de vijf elementen duidelijk integreert in spirituele oefeningen is de Darśana Upaniṣad. Dit geschrift wordt ook vaak gezien als één van de inspiratiebronnen voor de nu in het Westen bekend geworden Aṣṭāṅga yoga. 

In de Darśana Upaniṣad wordt er een geleide visualisatie meditatie beschreven waarbij alle elementen in het lichaam geplaatst worden. Het element aarde wordt in de de voeten tot aan de knieën geplaatst. Water wordt van de knieën tot aan de heupen gevisualiseerd. Daarna is tot aan het hart het vuur element aan de beurt en het lucht (of wind) element komt tussen het hart en de oogleden te liggen. Daarboven wordt er gemediteerd op het element ether. Terwijl de focus op deze lichaamsdelen ligt worden er verschillende mantra’s gereciteerd en godheden uit de Indiase spiritualiteit gevisualiseerd. 

Water mantras en godheden

De bīja mantra’s voor de elementen zijn als volgt:

  • Element aarde: LAM 
  • Element water: VAM
  • Element Vuur: RAM
  • Element lucht/wind (Vayu in Sanskriet): YAM 
  • Element ether: HAM

De uitspraak van de laatste M is meer als een NG klank. 

De Godheden die corresponderen met de elementen volgens de Darśana Upaniṣad:

Water in Vedische Astrologie (Jyotish)

Ook de Vedische Astrologie is gebaseerd op de vijf elementen. Zo hebben alle planeten en tekens één dominant element:

  • Vuur: Zon, Mars en Ketu (het zuid knooppunt de Maan) en de tekens Ram, Leeuw en Boogschutter.
  • Water: de Maan en Venus en de tekens Kreeft, Schorpioen en Vis.
  • Wind (of lucht): Saturnus en Rahu (het noord knooppunt van de Maan) Tweeling, Weegschaal en Waterman
  • Ether: Jupiter

De Maan staat specifiek voor het zoute water en Venus voor het zoete water. De Maan en het teken Kreeft zijn dan ook verbonden aan de oceanen en zeeën. En Venus is weer meer verbonden aan het water in ons lichaam. 

In een astrologische lezing wordt dan ook gekeken naar de balans tussen de elementen en hoe deze eventueel verstoord kan raken. Als dit laatse onverhoopt het geval is bestaan er tal van spirituele oefeningen als remedies zoals mantra’s, yantra’s, edelstenen, dieet en gedragsveranderingen om dit te herstellen. 

Water en de chakra’s

Er bestaan verschillende chakra indelingen, maar de meest bekende bestaat uit zeven chakra’s. Oorspronkelijk waren deze chakra indelingen bedoeld als begeleidende teksten voor meditatie. Het waren als het ware begeleide visualisatie oefeningen. Hierdoor kunnen er dus ook verschillende chakra indelingen bestaan. 

Het element water wordt meestal verbonden aan de tweede chakra ofwel de Svathiṣṭhāna chakra. Deze chakra wordt vaak in verband gebracht met de mind, emoties en seksualiteit. Alle chakra’s hebben een aantal lotus bloemblaadjes. Deze tweede chakra heeft zes bloemblaadjes die verbonden zijn aan de zes Vedische seizoenen. 

Mantra’s en Yantra’s en het water element

De Devi waterflessen zijn een krachtig voorbeeld van de combinatie van mantra en yantra om water te zuiveren. Yantra’s zijn vormen van een spirituele kracht. Door naar yantra’s te kijken en erop te mediteren verbinden wij ons met deze vormen en dit helpt om ons bewustzijn te zuiveren ofwel om de sluier van ons bewustzijn te verwijderen. Mantra betekent in het Sanskriet letterlijk dat wat de ‘mind’ beschermd en deze klanken helpen om de mind zuiverder, rustiger en serener te maken. 

Alle Devi waterflessen hebben opgeslagen gestaan in een kamer waar continu mantra’s en verschillende frequenties worden afgespeeld. Op de flessen staan de Sanskriet patronen van de letters van een bekend vredesgebed afgebeeld: लोकाः समस्ताः सुखिनोभवंतु (lokāḥ samastāḥ sukhino bhavantu) (klik hier voor uitleg). Dit zorgt ervoor dat het licht precies in de vorm van deze letters in het water schijnt. 

De 50 patronen van het Sanskriet alfabet zijn in het leven gebracht door de goddelijke moeder (Devi). Zowel de klanken als de patronen van het Sanskriet zijn dan ook in perfecte harmonie met de elementen.

Hierdoor werkt de weerkaatsing van het licht in de Devi waterflessen via hetzelfde principe als een yantra: het zorgt voor een zuiverende werking door continu de Sanskriet patronen in het water te weerkaatsen. Op deze manier worden de vredes mantra’s continu in het water geprojecteerd.

De invloed van muziek en emotie op water is heel mooi aangetoond door de Japanse wetenschapper Dr. Masaru Emoto, zie bijvoorbeeld deze YouTube (Engelstalig).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *