Tantra illuminated van Christopher Wallis kopen

Tantra illuminated review (recensie en webshops)

Tantra illuminated schijnt licht op de authentieke Tantra

In Tantra Illuminated neemt Hareesh Christopher Wallis1. ons mee in de authentieke Tantra die vanaf de vijfde eeuw in Noord India ontstond. Deze spirituele beweging noemt de chakra’s als eerste als ‘focuspunten voor meditatie’ en staat dus aan de ‘roots’ van alles wat er vandaag de dag met chakra’s gebeurt.

In deze boekrecensie kun je een idee krijgen van wat de authentieke Tantra eigenlijk was en is.

Verderop op deze pagina vind je tevens tips voor welke versies van dit boek je zou kunnen kiezen als je verder wilt lezen. Tantra illuminated is niet als pdf te downloaden, maar wel als ebook te koop. En in de laatste paragraaf kun je makkelijk een aantal webshops vergelijken voor het geval dat je Tantra illuminated wilt kopen. Het boek is vooralsnog helaas niet in het Nederlands vertaald.

De inhoud van dit boek kan wel een teleurstelling zijn voor alle mensen die Tantra met spirituele seksualiteit associëren. Op het begin van het boek is Hareesh gelijk duidelijk: Zowel de tempels met erotische beelden in India als de Kama Sutra hebben niks met Tantra te maken. Hareesh gebruikt ruim 500 pagina’s aan tekst en illustraties om ons duidelijk te maken wat Tantra dan wel was en nog steeds is.

En op het einde van het boek komt hij wel weer even terug op de associaties met spirituele seksualiteit. De werkelijke connecties zijn opgeblazen door Westerse zoekers en bevatten zowel grappige als minder smakelijke details. In slechts één van de zeven originele stromingen had seksualiteit een hele bescheiden rol. De Tantra die met spirituele seks wordt geassocieerd wordt dan ook wel Neo-Tantra genoemd.

Wat is Tantra?

Als zowel een academisch expert én enthousiast beoefenaar weet Hareesh ons stap voor stap bij de hand te nemen. En dit is wel zo fijn in zo’n omvangrijke traditie als Tantra. Deze traditie omvat een enorme diversiteit van verschillende godheden, soorten prana en kundalini, mantra’s, meditatie oefeningen, wijsheden en geschriften.

Er bestaan eigenlijk verschillende Tantrische spirituele stroming. Deze zijn zowel beïnvloed door oude stammen die op wilde godheden mediteerde én ook door een intellectuele elite die onder andere interesse had in esthetiek.

Tantra bevat dan ook visies op esthetiek, filosofie, meditaties, puja rituelen en op het alledaagse leven. Er zijn zowel duale and non-duale stromingen en als specialist weet Hareesh ons goed uit te leggen wat al deze subtiele verschillen in de praktijk betekenen.

Ook omdat de meeste geschriften nooit in het Engels vertaald zijn en omdat de meeste boeken in het Engels een geromantiseerde seksueel getinte variant presenteren is het uniek om kennis te maken met Hareesh. Door zijn academische kennis van het Sanskriet, ervaring in beoefening en eenvoudige communicatie is het een zegen om zijn begeleiding te ontvangen.

Als er één aspect als een rode lijn door Tantra illuminated loopt is het wel de belichaming (embodiment). Tantra is een spirituele stroming die alle dimensies van spiritualiteit ‘down to earth’ kan brengen. Het bevat de geheimen om datgeen wat gevonden kan worden in diepe meditaties effectief te integreren in ons alledaagse bestaan.

Het grootste gedeelte van de Tantrische stromingen bestond uit ‘de gewone mens’ die midden in het leven stond, werk deed in de maatschappij en allerlei relaties onderhield. Dit staat in contrast met sommige meer trancentele spirituele bewegingen waarbij yogi’s in ashrams geisoleerd van samenleving in diepe meditaties verzonken.

Enorme geografische invloed

De invloed van de Tantra tijdens de hoogtijdagen uit de Middeleeuwen was ongekend: Angkor Wat in Cambodia, het Tibetaanse Tantrische Boeddhisme en de SriVidya beweging in Zuid-India zijn er allen door gevormd.

En verassender nog: Hareesh weet een overtuigende link te leggen tussen een latere Tantra Goeroe en de Asthanga Yoga beweging uit Mysore, Zuid India. Deze vorm van Yoga is samen met Hatha Yoga heel veel bepalend voor de manier waarop Yoga in het Westen wordt begrepen. Is dan alle Yoga die vandaag de dag beoefend wordt uiteindelijk afkomstig uit de Tantra? Het lijkt er wel op, maar dan wel in een sterk gemodificeerde vorm.

Tantra heeft op deze manier een enorme invloed gehad op de Indiase cultuur. Heel veel rituelen in het Hindoeisme zijn erdoor beïnvloed en zo ook de remedies van Vedische Astrologen.

De oorsprong van de chakra’s ligt in de Tantra

De beschrijvingen van het energetisch of subtiele lichaam werden steeds complexer naar de Tantra zich in verschillende stromingen ontvouwde. De chakra’s zijn onderdeel van een aantal van deze beschrijvingen. Er bestaan chakra systemen die slechts vijf chakra’s gebruiken zoals in het netra-tantra geschrift uit de 9de eeuw. Op deze website kan kun je alvast meer lezen en een afbeelding uit het boek bekijken van dit systeem van vijf chakra’s.

In het latere deel van Tantra illuminated besteedt Hareesh aandacht aan diverse spirituele oefeningen. Hij gaat hier ook kort wat dieper in op de chakra’s. De chakra meditaties die Hareesh uitlegt worden in het luisterboek versie begeleidt door Beeja mantra’s die hij op authentieke wijze weet te chanten.

Op dit blog kun je ook een artikel vinden over de Beeja mantra’s en chakra’s en elders over Beeja mantra’s in het algemeen.

Wellicht nog waardevoller is dat hij ook oefeningen deelt om het subtiele lichaam meer in balans te brengen. Hij begeleidt ons in meditaties waarbij visualisaties en ademhalingsoefeningen gesynchroniseerd worden. Veel geschriften noemen de zogenaamde ida en pingala kanalen van energie die tussen de neusgaten en de onderste chakra lopen. Hareesh legt uit hoe we hiermee de ontvankelijke maan-energie en de zintuiglijke en uitgaande zonne-energie kunnen harmoniseren.

Je kunt op dit blog ook meer lezen over online chakra meditatie cursussen, zowel Nederlands als Engelstalig.

En dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele ‘pointers’ voor spirituele ontwaking die in dit boek te vinden zijn. Soms hint Hareesh op directe herkenning van de waarheid en in andere gevallen legt hij mantra’s, puja’s of ademhalingsoefeningen uit. Maar elke keer klinkt het fris en vanuit de bron.

Hoe kun je dit boek het beste lezen?

Een groot gedeelte van het boek bevat geschiedenis en informatie over de verschillende stromingen, rituelen en Tantrische geschriften. Dit klinkt als academische kost, maar niks is minder waar. Hareesh citeert namelijk heel regelmatig zijn favoriete delen uit de geschriften.

Deze citaten voelen meer aan als spirituele transmissies van wijsheid in plaats van alleen maar harde feiten. Door dit boek te lezen of te beluisteren krijg je echt het gevoel alsof je tot een lijn van de originele Tantra toetreedt (voor als je er dieper in wilt duiken: Hareesh heeft een eigen website, zie info onderaan deze pagina).

Het is dan ook belangrijk om tijdens het lezen altijd klaar te zijn om in een meditatie op te gaan en de wijsheden in je diepere wezen te integreren. Door het hele boek heen wisselen academische en historisch inzichten zich af met citaten die heldere en spirituele wijsheden bevatten. Op deze manier blaast de auteur de oude Tantra een nieuwe leven in die je spirituele ontwikkeling een ware ‘boost’ kan geven.

Ik ken veel mensen die liever een geprint boek lezen dan een ebook. Vooral als je meditatief wilt lezen kan het heerlijk zijn even alle elektronische apparaten weg te leggen. In de volgende paragraaf vind je een tabel met links naar drie webshops die Tantra illuminated verkopen.

Voor dit boek is er echter nog een andere optie: vul je geprinte versie of ebook aan met een luisterboek. Hareesh heeft een fijne luisterstem en belangrijker nog: hij zingt veel Sanskriet teksten als mantra’s die hij begeleidt met een toner. Dit kan de ervaring nog meditatiever maken.

Luisterboek via Audible

Er zijn twee manieren om dit luisterboek op je telefoon of tablet te krijgen:

Optie één is een abonnement op de Engelstalige Audible App. Je krijgt hierbij één gratis boek cadeau. Als je je abonnement niet binnen een maand opzegt ga je na de eerste gratis maand automatisch £8 per maand betalen (dat is een kleine €9). Maar je kunt je altijd al eerder afmelden en wordt dus niet gelijk verplicht tot zo’n abonnement.

Je kunt bij zo’n abonnement iedere maand één luisterboek kiezen zonder daarvoor extra te betalen. Als het je bevalt kun je in de tweede maand bijvoorbeeld naar The Recognition Sutras van dezelfde auteur luisteren.

De Nederlandse amazon.nl site doet helaas niet aan de luisterboeken van deze Audible App. Als je het luisterboek aanschaft zonder abonnement betaal je ruim €20, dus das wel wat meer….

Tip: kijk eerst even of die Audible app wel te downloaden is op één van jouw apparaten. Als je software ‘te oud’ is gaat dat namelijk niet. Met de Iphone werkt de app bijvoorbeeld alleen vanaf IOS versie 13. Nadat je dat gechecked hebt kun je je hier voor je gratis proefabonnement aanmelden.

Voor sommige mensen zal er niks boven een normaal geprint boek gaan (-;. Je kunt op de onderstaande links klikken om prijzen en voorwaarden te vergelijken voor zowel ebooks of de geprinte versie.

Wil je Tantra illuminated ervaren? Vergelijk online webshops:

Ook goed om te weten: het luisterboek synchroniseert automatisch met het ebook van de Kindle app die wel gewoon via amazon.nl te verkrijgen is.

Je kunt dan luisteren en lezen afwisselen zonder dat je zelf hoeft bij te houden waar je bent. Dit gebeurt allemaal vanzelf in die gratis Kindle app zodra je zowel het ebook als het luisterboek aanschaft. Ik was hierover aangenaam verrast………

~ Geniet van het lezen enzo ~

Gegevens van Tantra Illuminated op een rij:

  • Auteurs: Christopher D Wallis & Ekabh Mi Ellik
  • Uitgever: Mattamayura Press
  • Taal: Engels 
  • Verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek
  • ISBN Code: 9780989761307 
  • Tweede druk is in omloop 
  • Uitgegeven: augustus 2013 
  • 516 pagina’s

Verder lezen op dit blog?

Wil je dieper in de authentieke Tantra gaan?

Bronnen, links naar websites en boekrecensies met webshop vergelijkingen:
  1. De auteur ~ Hareesh Christopher Wallis ~ heeft een eigen website en blog over Tantra. Ook biedt hij Tantra cursussen aan, zowel online als in een Tantra Centrum in Noord Portugal. Hij biedt onder andere een cursus over chakra’s aan waar het oorspronkelijke gebruik centraal staat[]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *