Chakra meditatie curssues

Chakra Meditatie Cursussen

Chakra Meditatie leren

Om te leren mediteren is het voor de meeste mensen behulpzaam om begeleiding te hebben. Dit hoeft niet zozeer iemand te zijn die er altijd bij is, maar wel iemand die je een bepaalde meditatie techniek leert. Nadat je deze onder de knie hebt, kun hem zelf gaan uitoefenen.

Hieronder deel ik twee meditatie cursussen die de chakra’s gebruiken. Deze komen van authentieke leraren uit India en worden af en toe op locaties in Nederland aangeboden. Ik heb gekozen om deze twee chakra meditaties te beschrijven omdat ik een diep vertrouwen heb dat deze leraren gedegen en veilige meditatie technieken doorgeven.

Hoe kun je het beste op chakra’s mediteren?

In de praktijk blijkt het voor veel mensen best moeilijk is om op chakra’s te mediteren. De mind kan al snel over ‘van alles en nog wat’ na gaan denken. Voor diepe en totale concentratie kan wat begeleiding goed van pas komen. De onderstaande cursussen geven dan ook begeleide chakra meditaties. Hierdoor krijg je in je eerste stappen wat hulp en aanmoediging. En nadat je de meditaties zelf goed genoeg beheerst kun je natuurlijk zelfstandig verder gaan. 

Chakra meditaties staan zelden op zichzelf. Elke authentieke chakra meditatie die ik ken bestaat ook uit een aantal andere oefeningen.

Chakra’s zijn focuspunten die onderdeel zijn van het energetisch lichaam. Het is daarom belangrijk om meer te leren over dit subtiele lichaam. Hiermee bedoel ik niet zozeer meer theorie maar vooral praktische meditatie oefeningen.

Vaak zijn dit rustige yoga stretches en/of gelijktijdige visualisatie en ademhalingsoefeningen. Deze helpen om de mind, en zowel het fysieke als energetische lichaam in ontspanning brengen.

Als je mind en lichaam niet ontspannen zijn, kan het namelijk best intens zijn om je ineens heel sterk op chakra’s te gaan concentreren. Zodra je dan zomaar technieken gaat uitvoeren die je in een boek hebt gelezen kan dat zelfs potentieel gevaarlijk zijn. Het is dus wel degelijk van belang de juiste begeleiding te vinden. Hieronder vind je een beschrijving van drie meditatie cursussen en de links om verdere info op te vragen.

Chakra meditatie leren in Tantrische Boeddhisme

1) Kriya Yoga Meditatie

In Kriya Yoga Meditatie spelen de chakra’s een belangrijke rol maar de oefeningen omvatten nog meer ademhalingsoefeningen. In het Sanskriet betekent Kri handelen en Ya de ziel.

In Kriya Yoga kun je een methode leren om je tegelijkertijd te concentreren op de chakra’s en ademhaling. Op deze manier kun je prana (levensenergie) naar de chakra’s sturen1. Om deze vorm van meditatie te leren moet je wel eerst geïnitieerd worden door iemand uit de officiële lijn van Kriya Yoga leraren. Tijdens deze initiatie worden je chakra’s gereinigt en wordt je energetische lichaam klaargemaakt voor deze vorm van meditatie.

Kriya Yoga is door een eeuwen-oude lijn van verlichte Yoga meesters doorgegeven. Swami Paramahamsa Yogananda bracht de techniek al in de 19de eeuw naar het Westen. Zijn opvolger ~ Paramahamsa Hariharananda ~ heeft een heel goed overzichtsboek over Kriya Yoga geschreven. Hij laat hierin zien hoe Kriya Yoga in de oude Indiase geschriften al genoemd wordt en gaat dieper in op de effecten van deze techniek.

Voordat je besluit om deze meditatie te leren is het aan te raden om het bekende boek van Swami Paramahamsa Yogananda “Autobiografie van een Yogi” te lezen. Dit boek geeft een goed idee over de lijn en filosofie waar deze Kriya Yoga meditatie uit voortkomt.

Een interessante punt van deze lijn is dat de chakra meditaties als het ‘wetenschappelijke pad’ naar zelfrealisatie worden uitgelegd. In de Indiase traditie wordt meditatie vaker met een wetenschap vergeleken. Je past namelijk een oefening toe als een soort van experiment. En vervolgens observeer je de resultaten, zowel tijdens als ook na de meditatie oefening.

Je kunt ook in Nederland geïnitieerd worden in deze meditatie techniek. Op deze website vind je meer informatie. Om de techniek te leren wordt er in lijn met de Indiase traditie een donatie gevraagd, samen met een heel mooi en waardevol symbolisch gebaar: bloemen en fruit.

Hieronder kun je een Engelstalige YouTube bekijken van de huidige spirituele leider van de Kriya Yoga: Swami Paramahamsa Prajnanananda. Hij geeft hier tijdens een vijf minuten durend interview een korte intro in Kriya Yoga meditaties.

2) IAM Meditatie

De IAM Meditatie is intuïtief ontvangen en in de wereld gebracht door Amma (Mātā Amritānandamayī Devī). Amma is een hedendaags spiritueel leraar en humanitair leidster van de mondiale NGO Embracing the World. Als kind voelde Amma al een sterke inspiratie om andere mensen te helpen. Hierdoor is haar ashram nu uitgegroeid tot een groot spiritueel en humanitair centrum.

Amma staat erom bekend dat zij iedereen die naar haar toe komt een omhelzing geeft. Dit zijn soms wel 10.000 mensen op één dag! Normaal gesproken bezoekt Amma Nederland tijdens ieder najaar. Haar programma’s zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

IAM staat voor ‘Integrated Amrita Meditation’. De techniek wordt door haar naaste leerlingen doorgegeven in een cursus die één volle dag duurt. De meditatie techniek bestaat uit een aantal visualisatie en ontspanningsoefeningen uit de rijke oude traditie van India.

Er bestaan verschillende versies van deze meditatie. In de IAM35 komen de chakra’s voor maar in de andere versies niet. Het getal 35 staan voor de tijdspanne in minuten die nodig is om deze meditatie te doen. Ik beoefen hem al elke dag sinds 2005 en begin daarom ook elke dag met een glimlach op mijn gezicht (-;.

Op de Nederlandse website van Amma kun je meer lezen over deze meditatie techniek. De IAM35 meditatie cursussen worden aangekondigd in de nieuwsbrief waarop je je via deze link kunt abonneren. Meestal worden ze een aantal keer per jaar aangeboden.

Start vandaag je chakra meditatie

Meditatie is niet iets om voor de toekomst in te plannen of om al teveel over na te denken. Het is meestal het beste om gewoon te beginnen: anders kan de mind weer een reden tot uitstel of afstel verzinnen. Goed nieuws: je kunt nu simpel de eerste stap zetten. Je ben er natuurlijk van afhankelijk wanneer je terecht kunt, maar je kunt nu al wel alvast actie ondernemen.

De twee meditatie cursussen:

Op zoek naar iets anders over chakra’s?

Op dit blog kun je nog veel meer vinden over chakra’s, bijvoorbeeld:

~ In any case….geniet van je meditaties ~

Na de chakra meditatie cursus: een glimlach
Een gelukzalige glimlach (-;
Bronnen, links naar websites en boekrecensies met webshop vergelijkingen:
  1. https://www.ananda.org/ask/kriya-yoga-and-the-chakras/[]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *