chakra stenen

Chakra Stenen: Edelstenen en Vedische Astrologie

Chakra stenen

Het begrip ‘chakra’ komt uit India en was in het oorspronkelijk gebruik bedoeld voor meditatie. Tegenwoordig wordt het begrip ‘chakra stenen’ gebruikt voor allerlei sieraden waarin bepaalde edelstenen worden verwerkt.

De ervaring van mensen leert dat deze chakra stenen een energie bevatten die bepaalde chakra’s kan beïnvloeden. Dit zou dan weer gezondheidsvoordelen kunnen hebben of je gewoon een happier mens maken.

De oorspronkelijke geschriften uit India noemen ook dat meditaties op chakra’s kunnen bijdragen aan een betere gezondheid, maar gingen grotendeels over visualisatie technieken1.

De chakra’s maken in de Tantrische en Yoga geschriften onderdeel uit van het energetisch of subtiele lichaam. Ook andere Indiase wetenschappen en geneeswijze zoals Ayurveda en Vedische Astrologie werken met gelijksoortige concepten van het energetisch lichaam.

Op deze manier worden chakra healings nu ook in toegepast in de Ayurveda en komen ze dus ook in de astrologie aan bod. Er bestaan oude authentiek tradities uit de Indiase middeleeuwen die een reading kunnen geven van de tweede chakra in de Vedische Astrologie.

In deze astrologie komen we zowel chakra’s, subtiele esoterische geneeskunde (Medische Astrologie) en het gebruik van edelstenen tegen.

Ook zijn er in toenemende mate hedendaagse chakra healers te vinden die met edelstenen en kristallen op het energetisch lichaam werken. Deze vorm van chakra healing komt niet direct uit de traditie van India maar uit de New Age.

Het toepassen van edelstenen is volgens de Vedische traditie echter een stuk gedetailleerder dan wij in het Westen gewend zijn. Het dragen van edelstenen die niet bij je individuele horoscoop passen kunnen potentieel zelfs ook nadelig uitwerken. Het is dus niet zo dat je in deze Indiase traditie zelf een steen uitzoekt die goed voelt, zoals in veel Westers esoterische stromingen wel gebruikelijk is. Na advies van een astroloog of andere deskundige op de werking van deze stenen kun je er natuurlijk dan wel één uitzoeken die bij je past. Het is dan wel de bedoeling dat er geen breuken inzitten.

Ik ben zelf een paar keer teleurgesteld geweest over de kwaliteit in verschillende winkels, maar vond uiteindelijk in Den Haag een winkel met een weliswaar relatief klein assortiment, maar wel hele heldere goede kwaliteit stenen (o.a. hele mooie citrien en maansteen).

Edelstenen en chakra healings

Hoe werken edelstenen in astrologie?

Het gebruik van edelstenen in de Indiase cultuur is veelal het domein van de Vedische Astrologie. Dit is een oeroude vorm van astrologie die waarschijnlijk al eerder dan de Westerse Astrologie gebruik maakte van de dierenriem2. Er bestaan zowel overeenkomsten als verschillen tussen de Vedische en Westerse astrologie. Voor een overzicht van de tekens in de Vedische Astrologie kun je bijvoorbeeld dit boek lezen. Er bestaan veel voorbeelden van websites over de Westerse astrologie en de ‘12 zodiac signs‘.

Eén van de krachtige elementen van de vedische astrologie zijn de vele remedies die kunnen helpen om karma te overstijgen. Hiervoor zou je dus ook chakra (edel) stenen voor in kunnen zetten, maar hoe werkt dit precies?

Edelstenen en invloed op de chakra's

Bij elke planeet hoort een edelsteen. Over het algemeen geldt dat door het dragen van een steen de kracht van de betreffende planeet toeneemt. Over de werkzaamheid van stenen als remedies bestaan er twee  theorieën: 

  • 1) Edelstenen werken door het kleurenspectrum te versterken. Hierom worden we geadviseerd om ervoor te zorgen dat het directe zonlicht de voorgeschreven edelstenen opvangt. Dit is tevens de basis voor kleurentherapie. Deze theorie wordt ook in de Rig-Veda genoemd.
  • 2) Hier gaat men ervan uit dat de edelstenen als een soort van filter kunnen dienen om bepaalde trillingen/energieën op te vangen. Ook worden de stenen gebruikt om tekorten van bepaalde energieën in het lichaam te compenseren. Tekorten van bepaalde energieën zouden ziektes kunnen veroorzaken3.

Welke chakra steen past bij mij?

Edelstenen, namen en invloed op chakra's

Even opletten voordat je een chakra steen kiest

In de Indiase traditie kan je zeker niet zomaar een edelsteen kiezen die je leuk vindt of intuïtief goed voelt. Je intuïtieve verbinding met een steen kan wel goed als tweede criterium dienen. Het was en is in India echter gebruikelijk om astrologisch advies te vragen over stenen.

Alle stenen zijn gekoppeld aan een planeet. In de Indiase Astrologie staan sommige planeten erom bekend om moeilijkheden en obstakels vanuit oud karma in het leven te brengen, terwijl andere juist voorspoed brengen.

In de Vedische Astrologie geven deze planeten van nature gunstige effecten: Jupiter, de Maan, Mercurius en Venus. Planeten die van nature moeilijker karma op je ‘afvuren’ zijn: Saturnus, de Zon, Mars, en Rahu en Ketu (de laatste zijn de Noordelijke en Zuidelijke schaduwen van de Maan, niet echt planeten maar wel krachtplekken ‘ofzo’).

Echter, de planeten die je zesde en achtste huis beheren staan bekend als lastige planeten. Het kan dus ook zijn dat één van de gunstige planeten één van deze huizen beheert en daarom juist uitdagendere omstandigheden creëert (zoals ziekte, ruzie, verlies, vijanden, plotselinge pech etc).

Deze planeten kunnen dus moeilijke omstandigheden versterken en de edelstenen van deze planeten kunnen dus nadelig zijn in hun uitwerking. Op deze manier kunnen dus ook planeten die van nature uitdagende en moeilijke situaties creëren weer juist gunstige effecten brengen.

De planeten die je eerste en negende huis beheren brengen vaak voorspoed en gezondheid. Het zijn dan ook vaak de aan deze planeten corresponderende edelstenen die vaak door astrologen worden aangeraden.

In een deskundig astrologisch advies wordt er bovendien ook gekeken naar welke planeten sterk of juist zwakker staan in een horoscoop. Vaak wordt er voor de zwakkere planeten een steen voorgeschreven.

Tot slot bestaan er gedetailleerde handelingen over hoe een steen gedragen wordt om effect te hebben. Zo is het van belang dat de steen de huid aanraakt of wordt begeleidt door goud of zilver. Ook kunnen sommige stenen-combinaties beter niet aan één hand of vinger gedragen worden.

Chakra Stenen en de planeten

Er wordt in de Vedische Astrologie gesproken over negen primaire en 22 secundaire stenen voor planeten. De verwijzing voor de primaire stenen komt uit de Rig-Veda en de verwijzing naar de secundaire uit het Brihat Samhita geschrift. Hieronder de primaire stenen en planeten indeling.

Primaire SteenPlaneet
Rode KoraalMars
ParelMaan
EmeraldMercurius
Gele SaffierJupiter
DiamondVenus
Blauwe SaffierSaturnus
HessonietRahu
KatsoogKetu

Primaire edelstenen en de planeten.

Nu zijn ook alle huizen en tekens in deze astrologie weer verbonden aan bepaalde chakra’s. Zie hiervoor een ander artikel op dit blog. Op deze manier kunnen astrologen je dus een ‘chakra reading’ geven en instructies voor een ‘chakra healing’ steen.

Chakra’s, stenen en andere remedies uit de astrologie

Echter, voor elk huis en probleem bestaan er andere opties voor karmische remedies. Zoals ik hierboven al deelde: voor sommige huizen is het moeilijker een geschikte steen te vinden. Maar, geen probleem, als er geen geschikte chakra steen bestaat, dan heeft een goede astroloog wel andere remedies in petto.

Dit kunnen onder andere mantra’s, yantra’s kleuren therapie, kruiden, leefstijl of meditatie zijn. Alle kunnen je helpen om ‘moeilijk karma’ gemakkelijker te overstijgen, met het doel verlichting te bereiken.

Natuurlijk kan een astroloog je ook dieper inzicht geven in de karmische, spirituele of psychologische achtergrond van een probleem. Door gedachtepatronen te veranderen, bepaalde meditaties toe te passen, mantra’s te reciteren of gewoon positief te zijn kunnen we een hoop veranderen.

Hiermee kunnen we dus ons eigen karma en ons lot beïnvloeden. Het energetisch lichaam en de chakra’s zijn op deze manieren ook te bereiken.

Conclusie

Ja, het is behoorlijk gedetailleerd die Vedische Kennis. Veel van deze wetenschap komt uit de tijden van de Rishi’s: dit waren verlichte mensen die diep inzicht hadden in de subtiele wereld van energie.

Op deze manier konden zij Mantra klanken initiëren die perfect aansluiten op situaties. Hier is de hele Sanskriet taal uit afkomstig en daarom hebben deze mantra’s ook zoveel extra kracht. Op eenzelfde manier ontwikkelde zij dus ook een hele precieze visie op de energetische kwaliteiten van edelstenen en astrologie.

Edelstenen worden in de Vedische Astrologie dus heel anders toegepast dan tegenwoordig in de New Age ‘chakra healings’. Als je het Indiase model uit de Vedische Astrologie wilt volgen is het van belang dat je je erin verdiept of een astroloog te hulp vraagt.

Omdat elke planeet in de individuele horoscoop een andere rol speelt heeft ook elke steen een andere uitwerking op ieder individu. De Vedische Astrologie kan dus wel heel specifiek advies geven welke chakra steen het beste bij jouw individuele situatie past. In deze afstemming heeft deze astrologie een enorme kracht.

Je kunt makkelijk een astroloog online benaderen voor een astrologische lezing of enkel een edelstenen advies.

Meer over chakra’s?

  • Ben je op zoek naar chakra meditaties? Dan kun je in dit artikel meer lezen over drie meditatie cursussen die gebruik maken van de zeven chakra’s en regelmatig in Nederland aangeboden worden (zowel online als op locatie).
  • En hier vind je een overzichtsartikel van dit blog met links naar de belangrijkste onderwerpen. In dit overzichtsartikel kun je lezen over het oorspronkelijke gebruik van chakra’s én hoe de chakra’s later over de hele wereld geïntegreerd zijn in de Yoga Lifestyle en New Age. De totale leesduur van dit artikel is ongeveer 10 minuten, maar dan heb je ook wat!
Bronnen, links naar websites en boekrecensies met webshop vergelijkingen:
  1. https://allesoverchakras.nl/blog/chakras-healing-wat-zeggen-de-geschriften[]
  2. http://www.icaquarius.nl/vedische-astrologie-ouderdom.htm[]
  3. Rath, Sanjay, Vedic Remedies in Astrology, 2018 (dit boek is alleen aan te raden voor gevorderden in de Vedische Astrologie[]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *