Chakra Reading and Healing door Indiase Astrologie

De planeten en chakra healings
Bron van plaatje: freepik.com

Chakra reading and healing in Vedische Astrologie

De meeste technieken die een chakra reading of healing benadrukken in het Westen komen uit de New Age beweging. Maar hoe zijn de chakra’s geïntegreerd in de Indiase Vedische Astrologie? En hoe kunnen oeroude remedies zoals het gebruik van mantra’s en edelstenen je helpen om bepaald karma te overstijgen?  

Er bestaan in de Indiase traditie meerdere systemen over de connectie tussen de chakra’s en de planeten. Dit is te verklaren doordat ook het energetisch lichaam vaak anders wordt toegepast. Dit lichaam is een stuk minder statisch dan ons fysieke lichaam.

De concepten verschillen per spirituele stroming omdat het energetisch lichaam bedoeld was als zowel een instructie voor meditatie beoefening én ook als een lezing van een subtiele werkelijkheid. Het waren dus zowel voorschrijvende en beschrijvende teksten1.

Een chakra reading en healing door de planeten

Het systeem dat ik hier behandel wordt door veel astrologen toegepast. Het is ontworpen door een begaafd astroloog en leermeester van de bekende Swami Yogananda: Swami Sri Yukteswar Giri 2.

In zijn uitleg staat de verbinding tussen de uiterlijke cosmos en de innerlijke cosmos (binnen in het lichaam en geest) centraal. Het idee erachter is dat de gehele cosmos in je eigen lichaam te vinden is en visa versa. Op deze manier verbindt hij elke chakra aan een planetaire energie (zie in de tabel):

Chakra Planeet
1ste chakra: Mūlādhāra (in de bekkenbodem) Saturnus
2de chakra Svādhiṣṭhāna (net voor het schaambeen) Jupiter
3de chakra: Maṇipūra (achter de navel, vlakbij de zonnevlecht) Mars
4de chakra: Anāhata (hartchakra) Venus
5de chakra Viśuddhi (midden in de keel) Mercurius
6de chakra: Ājñā (tussenin en achter de wenkbrauwen) Zon en Maan
7de chakra: Sahasrāra (op de kruin van het hoofd) Rahu en Ketu
Reading van de chakra’s door de planeten

De kracht van de planeten in chakra’s

Nu kun je natuurlijk denken, maar de navel chakra is toch de zonnevlecht chakra? Heeft die dan niet met de zonne-energie te maken? Ja, op een bepaalde manier kan elke planeet met elke chakra in verbinding staan want het systeem van Swami Sri Yukteswar Giri bevat nog twee andere elementen.

Zo bestaat er in de Vedische Astrologie een positie van verhoging van planeten, dit wil zeggen: de plek waar de planeet het krachtigste is. De positie van verhoging voor de Zon is in het teken Ram, en dit teken wordt beheerst door planeet Mars. Op deze manier kan de Zon dus zijn kracht heel sterk uitstralen in de Maṇipūra chakra.

Venus staat in verhoging in het teken Vis dat beheerst wordt door Jupiter. Hierom is Venus dus heel sterkt in de Svādhiṣṭhāna chakra. Op deze manier verbindt Swami Sri Yukteswar dan ook elk teken aan een chakra.

De kracht of juist de zwakte van planeten in bepaalde tekens en huizen zeggen dus ook iets over je chakra’s. Op deze manier kan een astroloog een chakra reading toepassen en advies geven over welke chakra healing het beste bij je past.

Maan energie gebruiken in chakra's healings
De Maan energie kan zowel de Ājñā chakra als de Hartchakra positief beïnvloeden. De hartchakra wordt beheert door Venus en de Maan staat in verhoging een teken van Venus.

 

Astrologische Chakra Reading

Een chakra reading in de Vedische Astrologie kan nog meer omvatten dan alleen maar de huizen, tekens en planeten in de geboortehoroscoop. Voorbij aan de tekens staan nog andere sterrenconstellaties die nakshatra’s worden genoemd. Er bestaan er in totaal 28.

Al deze nakshatra’s zijn verbonden aan bepaalde klanken uit het Sanskriet alfabet. Dezelfde klanken worden vanuit de geschriften ook toegepast in meditaties op chakra’s.

Hierdoor zijn de nakshatra’s, Sanskriet klanken en de chakra’s ook weer verbonden. Op deze manier kun je dus ook alle nakshatra’s aan de chakra’s verbinden3.

Als je je geboortetijd en plaats invult in de App van Cosmic Insights  kun je na een betaling van $7,- onder het kopje ‘Karma Stored in Chakras’ je percentage karma per chakra zien. De software heeft dan alle planeetstanden in de tekens en nakshatra’s voor je berekent. Dit is nog niet echt een chakra reading want het geeft geen gedetailleerd inzicht in de inhoudelijke achtergrond, maar het geeft wel wat richting aan.

De kracht van de Vedische Astrologie ligt erin dat er naast inzicht in karmische en psychologische patronen, ook een heel scala aan remedies toegepast kunnen worden. 

Remedies uit de astrologie als chakra healings 

Deze astrologische remedies zijn als volgt uit te leggen. We worden allemaal geboren met een bepaald karma. Hierdoor nemen we een fysiek lichaam en geest aan met bepaalde neigingen. Dit zijn onze talenten, zwakheden en vatbaarheid voor ziektes. Deze zijn af te lezen uit een geboortehoroscoop.  

Dit geheel kun je ook zien als een subtiele trilling (alle materie is uiteindelijk een trilling). Deze trilling ligt dus heel diep in ons verankerd en staat met alles in interactie. Op deze manier staat onze innerlijke trilling dus ook in interactie met de stralingen van de planeten.

Dit laatste wordt ook wel planetaire energie genoemd. Deze interactie tussen de planeten en de trillingen brent bepaalde resultaten voort. Door onze trillingen te veranderen beïnvloeden we deze interactie en kunnen we dus ons karma en lot veranderen.

In sommige gevallen kunnen remedies met edelstenen toegepast worden, maar Vedische remedies kunnen ook mantra’s, donaties aan bepaalde liefdadigheid, leefstijl, kleurentherapie, dieet of kruiden omvatten. Elk probleem heeft andere mogelijkheden tot aanpak in deze astrologie.

Zo kun je in dit artikel lezen hoe edelstenen en dus ook de ‘chakra stenen’ werken volgens de Vedische Astrologie. 

Een Vedisch Astroloog kan je ook inzicht geven in de diepere achtergrond van een probleem. Door ons gedrag te veranderen, bepaalde meditaties toe te passen of gewoon positief te zijn kunnen we een hoop veranderen. Hiermee kunnen we dus ons eigen karma en ons lot beïnvloeden.  

Conclusie: chakra reading and healing in Vedische Astrologie

Chakra readings en healings passen dus goed in de Vedische Astrologie. Dit is een manier om de staat van – en de invloed op het energetisch lichaam te lezen. Door specifieke remedies aan te raden kan een Vedisch Astroloog je helpen met chakra’s te helen of in balans te brengen. Je kunt op deze website meer lezen over het potentieel van een astrologie consult en remedies. 

Ik hoop dat dit artikel je heeft gebracht waarnaar je op zoek bent. Als je meer wilt weten over chakra healings kun je hier terecht om nog een meer artikelen op dit blog lezen. 

Ben je op zoek naar chakra meditaties? Dan kun je in dit artikel meer lezen over twee meditatie cursussen die regelmatig worden aangeboden op locatie in Nederland en één online cursus die je op ieder moment kunt doen.

Ook kun je een leuk overzichtsartikel lezen van de blog. Je vind daar links naar allerlei onderwerpen zoals chakra’s en kleurenschema’s, boeken met vertaalde originele Sanskriet teksten over chakra’s en nog veel meer.

 
 
Bronnen, links naar websites en boekrecensies met webshop vergelijkingen:
  1. Bijvoorbeeld Sanjay Rath noemt een andere indeling van chakra’s en planeten dan die ik hier behandel in zijn boek ‘Vedic Remedies in Astrology’[]
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Sri_Yukteswar_Giri en http://vedicartandscience.com/astrology-and-the-chakras/[]
  3. Mihajlovic, Sylwia, Achala, ‘Discovering Youniverse – The Missing Link Between Jyotish and Spirituality: dit is een leuk boek waarmee je met een kleine basiskennis Vedische Astrologie ook jezelf een Chakra Reading kunt geven[]

Leave a Comment