Boekrecensie: Werken met de Chakra’s van Harish Johari

Werken met de chakra’s: kennis uit een familielijn!

De auteur van dit boek komt uit een familielijn die Tantra beoefend. De kennis die Harish Johari deelt in dit boek is daarom zeldzaam. Veel andere boeken over chakra’s zijn namelijk doordrongen van interpretaties en ervaringen uit de Westerse Esoterie of New Age. Hierom is de inhoud van ‘Werken met de chakras’ uniek te noemen.

Verder verwerkt Harish Johari in dit boek ook inzichten uit verschillende geschriften. Bovendien haalt hij de moderne kennis aan van de anatomie. Hierdoor krijg dit boek een eclectisch karakter en dat maakt het reuze interessant voor iedereen die een een brede kijk op chakra’s wil ontwikkelen.

Bronnen van de kennis

Hoewel een aantal verwijzingen naar de geschriften duidelijk staan vermeld, is er verder in het boek niet te achterhalen waar de kennis vandaan komt. Wat dit betreft brengt Harish dus niet meer helderheid in de kennis over de chakra’s en dat is -volgens mij- zonde. Juist hij zou door heel kort en simpel bronnen te noemen verheldering hierin kunnen brengen.

Het boek staat vol met informatie die men ook uit verschillende yoga teksten kan halen. Ook worden er per chakra de symbolen, Goden, kleuren, zintuigen etc. toegelicht, maar uit welke bron deze details komen is onbekend. Vooral als we dit naast de inzichten van zijn naamgenoot Hareesh (Christopher Wallis) leggen, is veel van deze kennis twijfelachtig te noemen in vergelijking met de stelligheid dat het wordt geuit. Ja, in sommige geschriften worden elementen in de chakra’s geplaatst, maar dit wil nog niet zeggen dat er één manier is om dit te doen. Per geschrift en stroming kan dit verschillen en dat wordt nauwelijks genoemd door Harish Johari.

De toon van het ‘het element water hoort bij de Svadhisthana chakra, het symbool van deze chakra is Vishnu en de Bija mantra is VANG’ is overtuigend. En deze overtuiging kan ook als een goede aanmoediging werken om te “werken met de chakra’s”. Het kan echter ook verwarring brengen omdat allerlei soorten van inzichten en bronnen vermengt zijn tot één geheel. Is dit een probleem? Dat hangt ervan af met welk doel men dit boek leest. Ik wil met deze website juist wat meer duidelijk scheppen over de oorsprong van de verschillende kennis en beweringen over chakra’s en in dit opzicht werkt dit boek niet verhelderend.

De eclectische aard van de kennis is hierbij zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat dit een zeer complete gids over de chakra’s is. Anderzijds komen degene die een duidelijke structuur en helderheid zoeken over de bron van de kennis bedrogen uit. Van wie komt het inzicht dat de tweede chakra invloed heeft op het endocriene systeem? Is dit een inzicht vanuit de Geschriften, vanuit zijn familielijn of heeft hij dit wellicht zelf geïnterpreteerd? In ieder geval is het prima, maar de bron en daarmee ook de autoriteit van de kennis is veelal volstrekt onduidelijk.

Duidelijke omschrijving subtiele lichaam

Het boek beschrijft wel op een behoorlijk duidelijk wijze het subtiele lichaam en de belangrijkste nadis, grathis (knopen) en vormen van kundalini. Ook geeft het verschillende beschrijvingen van pranayama, chakra meditation en andere visualisaties. Dit is op zich waardevol, echter zo luidt regelmatig de waarschuwing: uw kunt deze oefeningen beter alleen onder begeleiding van een ware Yoga meester beoefenen.

Dit lijkt mij een goede tip! En vooral voor de eerste stap in het opwekken van Kundaliní: het reinigen van het fysieke lichaam. Deze oeroude reinigingsrituelen klinken inderdaad potentieel gevaarlijk als ze niet onder deskundige begeleiding worden gedaan. Je hebt zelfs veel vertrouwen nodig in een leraar als je katoenen lappen wilt gebruiken om je keelholtes van binnen schoon te maken, bamboestokken om een klysma effect teweeg te stellen, of een touw met ghee in zijn geheel door de neusholtes wilt halen. Hoewel het geweldig is om over deze oeroude technieken te lezen en ik ze ook zeer respecteer, is maar de vraag of er vandaag de dag mensen hier gedegen begeleiding in kunnen geven.

Het eclectische karakter van het boek maakt het breed in omvang van kennis, maar ook verwarrend. We lezen over Tantrische oefeningen en de Yoga beweging zoals de acht stadia van het Yoga pad uit de Hatha Yoga Pradipika. Zijn al deze oefeningen zomaar samen te voegen? Passen ze bij elkaar? Vullen ze elkaar juist aan? Of zijn ze bij elkaar geraapt?

‘Werken met de Chakra’s’ of ‘Energy Centers of Transformation’ kopen

Al met al is dit een leuk boek om te lezen en geeft het aantal leuke inzichten en verhelderingen. De opbouw en bronvermelding zijn echter matig tot slecht. Hierom zou ik dit boek wel aanraden voor iedereen die gewoon een boek over chakra’s van een indiër willen lezen die ook uit zijn familie lijn put. Dit is op zich al uniek en kan nieuwe inzichten geven in vergelijking met het overgrote gedeelte van de chakra literatuur.

Het boek ‘Werken met de chakra’s’ is bij bol.com verkrijgbaar in het Nederlands.

In het Engels is het boek ook verkrijgbaar als “Chakras: Energy Centers of Transformation” via bijvoorbeeld amazon.nl (ook als kindle ebook) of via Libris.nl (bij libris.nl ondersteun je met een aankoop ook lokale boekhandels).

Dit vind je misschien ook leuk...