Ayurveda en Kruiden boek van Vasant en Frawley

Ayurveda en Kruiden (Boek Recensie en webshops)

Een kruidenboek en gids voor Ayurvedische toepassing

Het boek ‘Ayurveda en Kruiden’ van Dr. Vasant Lad1 en Dr. David Frawley2 is een uitzonderlijk goed kruidenboek. Het is niet zomaar een naslagwerk van de (heilzame) effecten van 250 kruiden, maar bevat ook een gedegen uitleg over Ayurveda. Hierdoor is het een compleet naslagwerk en heb je eigenlijk niet veel meer nodig als je aan de slag wilt gaan met je eigen Ayurvedische kruidengebruik.

Eén van de unieke eigenschappen van dit boek is dat het zowel Indiase kruiden als ook Westerse kruiden in Ayurvedische perspectief plaatst. Zo kun je er onder andere achter komen hoe de bij ons bekende keukenkruiden in de Ayurvedische leer toe te passen zijn. Maar ook is het interessant om te zien hoe de heilzame kruiden uit het Westen in deze leer tot hun recht kunnen komen.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent ‘de wetenschap van het leven’. Het is een oeroude vorm van geneeskunde uit de Indiase cultuur die verweven is met spiritualiteit. Ayurveda werkt naast kruiden ook met stoombaden, massages, dieten, leefstijl voorschriften etc.Eén van de unieke eigenschappen van Ayurveda is de lichaam constitutie leer. De verschillende lichaamsconstituties zijn gebaseert op de vijf elementen.

In het artikel over Ayurveda en de chakra’s op dit blog wordt ook kort uitgelegd welke lichaamstypen er bestaan en hoe je je eigen constitutie kan achterhalen. De uitleg in het boek ‘Ayurveda en Kruiden’ is wel veel vollediger en uitgebreider.

Zo leggen de auteurs onder andere uit hoe deze lichaams constituties uit balans kunnen raken en welke specifieke ziektes er dan op kunnen spelen. Én uiteraard met welke kruiden de balans weer te herstellen is. 

Verder geeft dit boek ook uitleg over hoe de kruiden het beste toegediend kunnen worden. In Ayurveda is het bijvoorbeeld gebruikelijk de kruiden met ghee of honing in te nemen. Maar zoals vaak in Ayurveda komt het wel weer nauw….ghee en honing mogen namelijk weer niet met elkaar gemixt worden.

Ook komt het maken van kruidenmengsels aan bod. Hiermee geeft het boek tips over welke kruiden specifiek goed samengaan, natuurlijk ook weer met een oog op de lichaams constitutieleer. 

En de auteurs geven zelfs een kruiden en chakra’s schema en noemen hoe bepaalde kruiden op de chakra’s zouden kunnen werken.

Elke kruid heeft een specifieke eigenschap

Elk kruid heeft ook z’n specifieke eigenschappen waar kruidentherapie op afgestemd kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld de zes smaken die allemaal weer specifiek op een lichaamstype werken. Ook heeft elk kruid een speciale werking nadat de vertering heeft plaatsgevonden én een speciale potentie. Verder zijn de kruiden in te delen in onder andere bittertonica en koortswerende, laxerende, windverdrijvende, menstruatie regelende, slijmoplossende en bloedreinigende kruiden. 

Ayurvedische kruiden om af te vallen

Het boek ‘Ayurveda en Kruiden’ geeft ook inzicht welke kruiden kunnen helpen met afvallen. Ten eerste noemt het dat mensen met het lichaamstype kapha de grootste kans hebben op overgewicht. Voor mensen met een hoog percentage kapha is het dus van belang kapha-verlagende kruiden te nemen en op het gewicht te letten.

Ook geven de auteurs aan dat dat de kruiden met de eigenschap ‘licht’ helpen met gewichtsverlies. Verder zou Rebarber onder andere kunnen helpen om vet te verbranden en dus af te vallen. Voor verdere details en tips heeft het boek een goed register dat je kunt raadplegen. 

Welke versies van ‘Ayurveda en Kruiden’ bestaan er?

Op het moment van schrijven is er (nog) geen ebook beschikbaar voor de Nederlandse versie van ‘Ayurveda en Kruiden’. Ditzelfde geldt voor online pdf versies. 

In het Engels is het boek wel te vinden als ebook, zie hieronder. 

De Nederlandse versie van dit kruidenboek is bij veel boekhandels niet meer voorradig. Wellicht is het al een tijdje niet meer gedrukt.Je maakt nog wel een kans op het bij onderstaande boekhandels tweedehands te vinden, dus als je zo’n gebruikte versie ziet…grijp je kans voordat tie weg is………

Door op de links te klikken ga je gelijk naar de relevante pagina’s…..

    Dit kruidenboek via bol.com. Hier worden regelmatig tweedehands versies aangeboden door particulieren.

In het Engels is het boek wel makkelijk te verkrijgen. Op al deze drie websites is het ook als ebook te koop:

Bronnen, links naar websites en boekrecensies met webshop vergelijkingen:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Vasant_Lad[]
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/David_Frawley[]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *